Hoppa till huvudinnehåll

Spårväg är framtidens kollektivtrafik

Spårväg i Bordeaux. Bild: Yonah Freemark CC BY-NC 2.0

Moderna spårvagnar kan transportera många passagerare. De uppskattas av resenärerna och är bra för miljön, staden och ekonomin.

 

Miljövänligt

Spårvagnar släpper inte ut någon koldioxid eller andra skadliga avgaser i gatumiljön. De har energieffektiva elmotorer och litet rullmotstånd. Det gör att de kommer långt med lite energi. Spårväg lockar bilister, vilket bidrar till att minska de totala utsläppen av koldioxid och andra skadliga gaser.

 

Bekvämt

Spårväg upplevs som attraktiv av resenärerna. Moderna spårvagnar är smidiga och lättillgängliga. Resenären färdas snabbt och enkelt mellan tätorter eller i stadsmiljö. Resan sker ovan jord, med en jämn och komfortabel gång och ofta i rymliga vagnar.

 

Effektivt

Spårväg kräver förhållandevis lite utrymme och kan byggas i många olika miljöer. Spårvagnar kan lätt förlängas och rätt använd är spårvägen ett billigt och flexibelt sätt att transportera många passagerare.

 

Urbant

Spårvägsbyggen är långsiktiga investeringar som ger trygghet vid etablering. Den säkra närheten till kollektivtrafik drar till sig bostäder, butiker och arbetsplatser. Spårvagnar ger också staden karaktär och passar utmärkt även i historiska miljöer, då den färdiga spårvägen kan smälta in i miljön.